Nykyiset Saantisuositukset

tohtori

Kuten ensimmäisessä artikkelissa mainitsin, suomalaiset saantisuositukset d-vitamiinin osalta ovat suurimmalle osalle aivan liian alhaiset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta on antanut 2014 seuraavanlaiset suositukset suomalaisille:

Alle 75- vuotiaiden tulisi saada 10 µg päivässä, jotka saavat tulla joko auringosta tai ravinnon kautta. Yli 75 -vuotiaiden tulisi taas saada 20 µg päivää kohden.

Mielenkiintoisesti suositukset pohjautuvat paljon ravinnosta saatavaan d-vitamiinin. Tällä on tarkoitus varmastikkin neuvoa ihmisiä, kuinka he voivat saada tarpeeksi tätä vitamiinia talvellakin, mutta jo ohjeista näkee kuinka haastavaa riittävä saanti pelkän ravinnon avulla talvisin on. Jotta ihminen saisi tarpeeksi d-vitamiinia ruoasta, täyttämään nämä alhaiset vaatimukset, pitäisi hänen syödä kalaa 2 – 3 kertaa viikossa, juoda maitoa pari lasia päivässä ja käyttää margariinia leivällään. Onko siis ihmekkään, että suomalaiset kärsivät d-vitamiinin puutoksesta?

Ongelma on vieläkin haastavampi, kun tarkastellaan suosituksia ympäri maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suositus on 15 µg kaikille, johon ei vielä lasketa edes auringosta saatua. Myöskin Keski-Euroopassa suositukset ovat monesti tuplasti suuremmat kuin Suomessa. Sekä Yhdyvalloissa, että eteläisemmässä Euroopassa ihmiset saavat myöskin auringosta luontaisesti todella paljon enemmän d-vitamiinia ilman suosituksiakin. Miten tämä alhainen määrä voisi siis olla riittävä Suomessa?

Ei se olekkaan, ja tätä asiaa vastaan ovat puhuneet monet tunnetut suomalaiset lääkärit. (Yle 2014) On myös hyvä pitää mielessä, että maailman terveysviranomaisten mukaan turvallisen d-vitamiinin saantimäärän katto on jopa 100 µg päivässä. Tämän määrän ei todeta aiheuttavan ongelmia perusterveille ihmisille. Jos turvallinen määrä on näinkin korkea, miksi Suomen suositus on niin alhainen?

Voisiko syynä olla se, että jos suosituksia nostettaisiin, olisi yhä useampi suomalainen tämän vitamiinin puutoksessa. Mikä olisi tilanne, jos yli puolet suomalaista kärsisi yhtäkkiä virallisesti d-vitamiinin puutteesta? Asia olisi iso terveysongelma, ja siihen jouduttaisiin puuttumaan rajulla ja ehkä hintavalla kädellä. Pitämällä suosituksen alhaisena, saadaan ongelma lakaistua maton alle, vaikka esimerkiksi uudet arvioit kertovat jopa 40 % suomalaisista kärsivät d-vitamiinin puuttesta vuoden aikana, erityisesti lopputalvesta.

Todennäköistä kuitenkin on, että suositusta nostetaan hiljalleen ylöspäin, mutta korotukset ovat hitaita ja pieniä. Sen sijaan että odotamme lupaa terveysviranomaisilta, jotka ovat hitaita ja byrokraattisia, kannattaa meidän ottaa tämä asia omille hartioillemme.

Seuraavassa kirjoituksessa tarkastelemme, miten riittävä d-vitamiinin saanti oikein suojaa meitä, ja miksi se on tärkeää…

 

Leave a Reply